Hormonal bozukluklar, bölgesel seyreklik, genetik faktörler, yanık ya da yara izi gibi sebepler doğrultusunda sakal/bıyık ekimi yapılabilir.
Hastanın donör alanı belirlendikten sonra özel uçlu mikro motor aracılığı ile lokal anestezi altında saç kökleri alınır.
Genellikle donör alanı olarak kullanılan ense bölgesinin yetersiz olduğu durumlarda çene altı (sakal) ve/veya göğüs bölgesi ile kök sayısı takviyesi sağlanır.
Alınan saç kökleri steril cam kaseler içerisindeki uygun solüsyonda ve uygun oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Alım işlemi tamamlandıktan sonra hastanın ekim yapılacak sakal alanı ve kök dağılımı belirlenir.
Belirlenen dağılım doğrultusunda uygun sıklık ve yöne göre hastaya kanal açma işlemi uygulanır.
En son olarak açılan kanallara uygun ortamda bekletilen saç kökleri transfer edilir. Tüm bu işlemler 8 – 10 saat sürer. İşlemler arasında hastaya yemek ve ihtiyaç molası verilir, hastanın konforu sağlanır.
İşlemden sonra verilen talimatlara uyulduğu sürece hastanın yüzünde şişlik, ağrı ya da kanama gibi komplikasyonlar olmaz.
İşlem sonrasında reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması ve tavsiye edilen talimatlara dikkat edilmesi gerekir. Bu süre maksimum bir haftadır, hasta 2– 3 gün içerisinde normal hayatına geri dönebilir. Hastanın sakallarının / bıyıklarının tamamen çıkması 6 ile 12 ay arasında sürmektedir.